Wil je leren over kruiden, maar geen lange teksten en boeken lezen? Ook daar heeft Platform Natuurlijke Veehouderij materiaal voor beschikbaar. Er zijn namelijk al twee podcasts opgenomen over kruiden.

In de podcast met Tedje van Asseldonk van het IEZ vertelt ze over haar eigen werk én over de geschiedenis van de kruidengeneeskunde.

Podcast met Gerdien Kleijer, dierenarts, en oprichter van de studiegroep Dier en Kruid, over de ontwikkelingen van natuurlijke veehouderij en natuurlijke varkenshouderij

Natuurlijk middel wordt normaler ‘Het effect moet herhaalbaar zijn’


Natuurlijke middelen worden steeds meer gebruikt, ingezet en geaccepteerd door dierenartsen. Al is het een zoektocht voor degenen die zich er mee bezig houden. Natuurlijke middelen worden veelal preventief toegepast, om erin te slagen de weerstand van het vee te verhogen en/of de darmgezondheid te stabiliseren, om daarmee robuustere dieren te krijgt wat resulteert in een lager antibioticagebruik. Dit artikel geschreven door Henk ten Have, verscheen onlangs in Veearts,
onafhankelijk vakblad voor de landbouwhuisdierenarts.


Henk interviewde een viertal dierenartsen, waaronder Erna Post. Een bekende dierenarts op het gebied van herkauwers binnen ons Platform en actief betrokken als docent bij onze cursus ‘Natuurlijke middelen in de veehouderij’. Ook werd Vera Bavink pluimveearts geïnterviewd. Zij was aanwezig was bij een van de onlinecafés georganiseerd in samenwerking met BioNext en VKON. Highlights uit het artikel:

 • Natuurlijke middelen kunnen ondersteunen in het gezond houden van vee
 • Natuurlijke middelen en kruiden moeten op de juiste manier worden ingezet
 • Belangstelling voor natuurlijke middelen neemt toe onder de dierenartsen
 • Dierenartsen moeten voor hun veehouders een goed geïnformeerde gesprekspartners zijn als het gaat om inzetten van natuurlijke middelen
 • Het liefst worden middelen ingezet die hun werkzaamheid bewezen hebben
 • In het buitenland worden natuurlijke middelen al veel vaker ingezet
 • De Groene Lijsten geven inzicht in wat veilig kan worden ingezet
 • Natuurlijke middelen moeten veilig zijn, er moeten geen resisduen in melk, eieren of vlees terecht komen
 • Natuurlijke middelen worden voldoende aangeprezen vanuit de producenten
 • Veehouders en dierenartsen moeten gaan meten of producten werken en deze resultaten ook delen (heb je resultaten van een natuurlijk middel, mail ons via platform@natuurlijkeveehouderij.nl zo helpen we elkaar verder)
 • Advies voor alle dierenartsen om de cursus ‘Natuurlijke middelen in de veehouderij te volgen’ (hier kunnen wij bij het Platform Natuurlijke Veehouderij alleen maar mee instemmen natuurlijk).

Klik hier voor het volledige artikel.
Bron: Henk ten Have

Lesmodule voor het HBO

In 2008 werd een lesmodule voor het HBO ontwikkeld over inzet van kruiden en natuurlijke middelen in de veehouderij.

> Bekijk hier de lesmodule

Meer informatie

Gerdien Kleijer

Gerdien Kleijer

Dierenarts