_DSC4444-2

Voor veehouders is Platform Natuurlijke Veehouderij de plek om in contact te komen met bevlogen collega-veehouders die zich inzetten voor natuurlijke diergezondheid en dierenwelzijn.

Op dit moment zijn we bezig om de behoefte van veehouders omtrent natuurlijke veehouderij in kaart te brengen. Hiertoe hebben we een enquête opgesteld. Met de enquête hieronder willen we ontdekken hoe we boeren nog beter vooruit kunnen helpen in het natuurlijk gezond houden van hun vee. Het invullen van deze enquête duurt een minuut of vijf. Hartelijk dank voor je tijd!

Het platform organiseert cursussen en praktische workshops, om veehouders te inspireren, informeren en ondersteunen bij de stappen die zij (willen) zetten richting een meer natuurlijke bedrijfsvoering. Ook ben je bij het Platform aan het juiste adres als je op zoek bent naar advies rondom diergezondheid, het toepassen van kruiden of als je in contact wil komen met één van onze onderzoekers of dierenartsen. Daarnaast kun je bij ons terecht voor sprekers voor studiegroep- of AJK(contact-) avonden.

Platform Natuurlijke Veehouderij wil graag ontdekken hoe we boeren nog beter vooruit kunnen helpen in het natuurlijk gezond houden van hun vee. Hiertoe hebben we een enquête opgesteld. Zou je ons willen helpen door deze enquête in te vullen? Het kost ongeveer vijf minuten tijd. Alvast heel erg bedankt!

Met regelmaat organiseert het Platform Natuurlijke Veehouderij de tweedaagse workshop werken aan weerstand voor veehouders. Tijdens deze workshop vind je antwoorden op vragen uit de dagelijkse praktijk, zoals: 

  • Hoe teel ik gras met kruiden en zorg ik voor het juiste kruidenrijke rantsoen?
  • Hoe kunnen kruiden bijdragen aan het vergroten van de weerstand? 
  • Welke natuurlijke middelen kan ik verantwoord inzetten, wat is veilig en effectief?
  • Wat zit er in deze middelen en hoe kan ik dit als veehouder beoordelen?

In samenwerking met Wageningen Food Safety Research, Bionext, Groen Kennisnet en het ministerie van LNV wordt gewerkt aan het verspreiden van kennis over natuurlijke producten in de veehouderij. Gezondheid ondersteunende middelen kunnen als aanvulling op goed management en een goede kwaliteit diervoeder bijdragen aan verbetering van de diergezondheid. In de zogenaamde ‘stalboekjes’ staan handvaten om met natuurlijke middelen de gezondheid van de dieren te bevorderen en zo ziektes te voorkomen.

Ook is er een kruidenWiki voor landbouwhuisdieren te vinden op de website van Groen Kennisnet. In deze Wiki staan kruiden genoemd die bij dieren worden gebruikt als aanvullend diervoeder of als diervoederadditief. Na een korte beschrijving van het kruid, de belangrijkste inhoudstoffen en de werking op diverse orgaansystemen, worden het onderzoek en de producten die voor verschillende diersoorten beschikbaar zijn genoemd. Per preparaat wordt een overzicht gegeven van de samenstelling, werking, onderzoek, literatuur en aanwijzingen voor gebruik. Er kan gezocht worden op diersoort, kruid, orgaansysteem en preparaat.

Meer informatie

_DSC0424

Ellen de Lange

Project coördinator / Platform Natuurlijke Veehouderij

Phone 06 10 29 61 87