_DSC4444-2

Voor veehouders is Platform Natuurlijke Veehouderij de plek om in contact te komen met bevlogen collega-veehouders die zich inzetten voor natuurlijke diergezondheid en dierenwelzijn.

Platform Natuurlijke Veehouderij organiseert cursussen en praktische workshops, om veehouders te inspireren, informeren en ondersteunen bij de stappen die zij (willen) zetten richting een meer natuurlijke bedrijfsvoering. Om een antwoord te vinden op vragen uit de dagelijkse praktijk als:

  • Hoe teel ik gras met kruiden en zorg ik voor het juiste kruidenrijke rantsoen?
  • Hoe kunnen kruiden bijdragen aan het vergroten van de weerstand? 
  • Welke natuurlijke middelen kan ik verantwoord inzetten, wat is veilig en effectief?
  • Wat zit er in deze middelen en hoe kan ik dit als veehouder beoordelen?

In samenwerking met Wageningen Food Safety Research, Bionext, Groen Kennisnet en het ministerie van LNV wordt gewerkt aan het verspreiden van kennis over natuurlijke producten in de veehouderij. Gezondheid ondersteunende middelen kunnen als aanvulling op goed management en een goede kwaliteit diervoeder bijdragen aan verbetering van de diergezondheid. In de zogenaamde ‘stalboekjes’ staan handvaten om met natuurlijke middelen de gezondheid van de dieren te bevorderen en zo ziektes te voorkomen.

Ook is er een kruidenWiki voor landbouwhuisdieren te vinden op de website van Groen Kennisnet. In deze Wiki staan kruiden genoemd die bij dieren worden gebruikt als aanvullend diervoeder of als diervoederadditief. Na een korte beschrijving van het kruid, de belangrijkste inhoudstoffen en de werking op diverse orgaansystemen, worden het onderzoek en de producten die voor verschillende diersoorten beschikbaar zijn genoemd. Per preparaat wordt een overzicht gegeven van de samenstelling, werking, onderzoek, literatuur en aanwijzingen voor gebruik. Er kan gezocht worden op diersoort, kruid, orgaansysteem en preparaat.

Meer informatie

avatar-pnv-placeholder@2x

Ellen de Lange

Project coördinator / Platform Natuurlijke Veehouderij

Phone 06 10 29 61 87