Bionext en het Platform Natuurlijke Veehouderij publiceren op 29 juni 2021 de Groene Lijsten. Op deze groene lijsten staan alle natuurlijke middelen die zijn toegestaan in de biologische geiten-, melkvee- en pluimveehouderij. Natuurlijke middelen ondersteunen de diergezondheid en het dierenwelzijn op een natuurlijke manier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan probiotica en kruiden, zuren van natuurlijke oorsprong. De wetgeving rondom het gebruik van natuurlijke middelen is echter complex, zeker voor biologische veehouders. In de praktijk zorgt dat regelmatig voor onduidelijkheid en onzekerheid bij veehouders. Bionext (ketenorganisatie voor de biologische landbouw) en het Platform Natuurlijke Veehouderij nemen die onduidelijkheid nu weg met de publicatie van de Groene Lijsten. Daarop staan alle middelen die veehouders mogen gebruiken, gerubriceerd naar aandoening. Hierdoor kan de veehouder snel vinden welk middel hij waarvoor kan gebruiken. Groot voordeel is verder dat naast de actieve ingrediënten, ook de productnaam en de naam van de fabrikant vermeld staat.

Je vindt de lijsten via onderstaande links, bij vragen neem gerust contact op met ons op.

Gerdine Kaptijn, projectleider bij Bionext, zegt dat bij de totstandkoming van de Groene Lijsten intensief is samengewerkt met Wageningen Food Safety Research. “Deze organisatie is heel goed thuis in zowel horizontale-, nationale- en bio-wetgeving. Hierdoor zijn alle middelen op de Groene Lijsten getoetst aan de biologische en Nederlandse wetgeving.’’ Kaptijn benadrukt de toegevoegde waarde van natuurlijke middelen voor gangbare veehouders. “Ze werken preventief, als veehouder werk je samen met de natuur, het verlaagt het antibioticagebruik en leidt mede daardoor tot lagere veekosten. Natuurlijke middelen dragen in belangrijke mate bij aan gezondere en meer weerbare dieren.”

‘’Met de publicatie van de Groene Lijsten zetten we een belangrijke stap in het gebruik van natuurlijke middelen”, zegt Gerdien Kleijer van het Platform Natuurlijke Veehouderij. Als dierenarts is ze overtuigd van het bewezen nut van natuurlijke middelen. Ze leveren volgens haar een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van het antibioticagebruik en daarmee het voorkomen van resistentie. “Natuurlijke middelen vormen ook voor gangbare veehouders een geweldige aanvulling op hun bedrijfsmanagement, om de spijsvertering, weerstand en algemene gezondheid van hun dieren te verbeteren en daardoor ziekte te voorkomen of herstel te ondersteunen.” Waar nodig moeten volgens de dierenarts (tevens) reguliere diergeneesmiddelen worden ingezet. Doel is altijd de gezondheid en het welzijn van het dier optimaal te ondersteunen.