Datum 17 mei 2021
Locatie Digitaal

Natuurlijke middelen om pluimvee gezond te houden

‘Veel! Je kunt echt veel met natuurlijke middelen.’ Dierenarts Vera Bavinck begint enthousiast te vertellen nadat haar is gevraagd wat je kunt met natuurlijke middelen bij pluimvee. Darmgezondheid blijkt een belangrijk onderdeel. Het gaat over inzetten van kruiden en etherische oliën, bijvoorbeeld oregano. Maar ook ziet ze in de praktijk een toename van inzet van probiotica producten en een opkomst van gefermenteerde producten.


Bij pluimvee doe je altijd een koppelbehandeling. Bij grotere koppels is de monitoring soms beter geregeld dan bij kleinere koppels. Tegelijkertijd zegt ze ook: ‘Als het goed gaat stop dan ook eens met een middel. Want in de basis gaat het om voer, water, huisvesting en klimaat’. Check elke dag de mest, daar leer je het meeste van. Stuur daarop, en waar nodig kun je bij sturen. Tot slot benadrukt Bavinck dat het goed is om te blijven praten over natuurlijke middelen: over zowel de zin als de onzin.


Biologische boeren willen graag meer leren over welke natuurlijke middelen ze kunnen inzetten om hun dieren gezond te houden. Nu is de wet- en regelgeving voor biologisch wel wat strenger dan voor gangbaar. Bionext werkt daarom samen met Maria Groot van Wageningen Food Safety Research, SKAL en met Platform Natuurlijke Veehouderij aan een zogenaamde ‘groene lijst’ met natuurlijke middelen die toegestaan zijn in de biologische veehouderij.
Maria Groot werkt al jaren met kruiden en natuurlijke middelen. Er zijn prachtige producten op de markt, maar er zit ook kaf tussen het koren. Let daarom goed op, en vraag goed door naar achtergronden van producten.


Pluimveehouder Alrik Visscher is eigenaar van een gangbaar én een biologisch bedrijf. Ze gebruiken al 15 jaar natuurlijke middelen. Chemisch synthetische middelen hielpen vaak maar kort en niet echt goed. Ze kwamen in contact met een bedrijf dat bezig was met natuurlijke middelen en sindsdien is de gezondheid goed. Ze gebruiken veel effectieve micro-organismen, op basis van gefermenteerde kruiden. Ze wordt de weerstand van de hen gestimuleerd. Daarmee wordt al begonnen in de opfok. aarnaast wordt groentensap gegeven als vitaminenbooster, en dat één keer per week op het drinkwater. Diatomee aarde wordt ingezet tegen bloedluizen. Alrik geeft aan: ‘Je gaat echt anders denken! In het begin moet je soms iets meer moeite doen, maar het effect is blijvend. Desinfectiemiddel doodt gewenste en ongewenste bacteriën, wij stimuleren juist de gewenste bacteriën. We zien niet veel verschillen tussen de gangbare en de biologische stal’


Hoe nu verder? We blijven in de sector ervaringen delen. Wil je nog iets vragen of melden? Of wil je de groene lijst medio juni in je mailbox (of per post) ontvangen? Stuur een mail naar platform@natuurlijkeveehouderij.nl.
Meer weten over natuurlijke middelen bij pluimvee? Het Platform Natuurlijke Veehouderij organiseert aankomend najaar wederom een cursus Natuurlijke middelen in de veehouderij. Het stalboekje Pluimvee vind je via deze link.