Datum 19 april 2021
Locatie Digitaal

Op maandagavond 19 april staat het Online Café in het teken van natuurlijke middelen. Veel veehouders gebruiken diverse natuurlijke middelen om hun dieren gezond te houden. Denk aan producten als uiermint, organische zuren, knoflookbolussen of kleimineralen. Toch leven er bij veehouders en dierenartsen veel vragen over inzet van natuurlijke middelen. Wat is de werking, wat zijn de ervaringen en mág een middel zomaar gebruikt worden?

Tijdens het Online Café presenteert Platform Natuurlijke Veehouderij de groene lijst met toegestane middelen in de biologische melkveehouderij en gaat in gesprek met melkveehouders over dit thema. Dierenarts Erna Post en dr. Maria Groot van Wageningen Food Safety Research gaan in op de werking, toepassing en regelgeving van natuurlijke middelen. Melkveehouder Tom Keuper deelt zijn ervaringen, ook gaat hij in om wat het omschakelen naar biologisch (2019) betekend heeft op het gebied van natuurlijke middelen.

Deze online sessie maakt deel uit van het Bionext project Natuurlijke Middelen, dit project heeft als doel om een duidelijk overzicht te maken van natuurlijke middelen die toegestaan zijn. De ontwikkelde groene lijst is specifiek voor de biologische melkveehouderij, maar uiteraard is de sessie ook voor niet bio-boeren informatief. Naast de aanvullende biologische regelgeving, wordt er tijdens het Café ingegaan op het wettelijke kader waaraan producten moeten voldoen om deze te mogen toepassen.