AGENDA - toekomstig item dierenarts cursus 2020
Datum 6 november 2020
Locatie Online

Er is grote behoefte aan objectieve achtergrondinformatie en praktijkervaring rondom het gebruik van natuurlijke middelen in de veehouderij, gezien de veelheid aan middelen op de Nederlandse markt en de antibioticareductie. Objectieve informatie die je als dierenarts nodig hebt om de veehouders te kunnen adviseren als het gaat om natuurlijke veehouderij.

Hier meer over weten? Het Platform Natuurlijke Veehouderij organiseert een cursus speciaal voor dierenartsen en andere belangstellenden over dit onderwerp.

  • docenten: Dr. Maria Groot, Erna Post DVM en Hans NijBijvank DVM
  • cursusdata: vrijdag 6 en vrijdag 27 november 2020
  • locatie: online
  • voor: dierenartsen
  • accreditatie punten: 22

Programma

De cursus bestaat uit twee modules die ook los te volgen zijn. Bij het volgen van de tweede module wordt wel de kennis uit de eerste module bekend verondersteld.

Module 1: Algemene inleiding in de inzet van natuurlijke middelen in de veehouderij

Kaderschepping en achtergrond: geschiedenis van de kruidengeneeskunde, plantenstoffen en hun werking, geschiedenis van veterinaire medicinale kruiden

Kwaliteit en veiligheid: zelfmedicatie door dieren, interactie met geneesmiddelen, wetgeving, toxiciteit, additieven en claims.

Deze module duurt 1 dag en vraagt een voorbereiding van in totaal 1 dag: dat kan thuis van tevoren in eigen tijd worden gedaan. De voorbereiding bestaat uit lezen van toegestuurde informatie, bekijken van filmpjes en beluisteren van enkele podcasts.

Module 2: Inzet van natuurlijke middelen in de melkveehouderij

Achtergronden en toelichting bij de stalboekjes melkvee en kalveren, praktische toepassingen in de dagelijkse praktijk, kruidenrijk grasland, hoe nu verder na deze cursus?

Deze module duurt 1 dag. Verder zijn er 1 of (naar behoefte) 2 terugkomavonden online, enkele maanden na deze cursusdag. Er is dan ruime mogelijkheid voor het stellen van vragen en het delen van ervaringen. We gaan er vanuit dat je module 1 gevolgd hebt als je je hiervoor inschrijft.

Toegang het netwerk en korte lijnen met docenten
Door het volgen van een of beide modules treedt je toe tot het netwerk van Platform Natuurlijke Veehouderij. Je leert de mensen kennen die hiermee bezig zijn, en kunt hen na afloop ook makkelijk bereiken om vragen te stellen.

Planning 2020

  • Module 1: vrijdag 6 november
  • Module 2: vrijdag 27 november

Tijden: Inloop vanaf 08:45 uur, start om 09:00 uur en einde rond 16:30 uur.

Locatie

Dit cursusaanbod wordt in het najaar van 2020 volledig digitaal aangeboden. Deelnemers ontvangen het lesmateriaal per mail.

Kosten

Losse module: €369,- ex btw
Prijs voor beide modules samen: €689,- ex btw

Annuleringsvoorwaarden

Aanmelding is definitief na betaling van het inschrijfgeld.

Meer informatie

klik hier

Meer informatie

Dr. M.J. (Maria) Groot

Maria Groot

Onderzoeker / Wageningen Food Safety & Research