Als het om kruiden gaat, is al veel achtergrond informatie bekend. Om deze kennis makkelijk te kunnen raadplegen, staan op deze pagina de belangrijkste bronnen weergegeven.

Groen Kennisnet

Zo is op de website van Groen Kennisnet is een kruiden Wiki voor landbouwhuisdieren te vinden. Deze Wiki is nog in ontwikkeling!
In deze Wiki staan kruiden genoemd die bij dieren worden gebruikt als aanvullend diervoeder of als diervoederadditief. Na een korte beschrijving van het kruid, de belangrijkste inhoudsstoffen en de werking op diverse orgaansystemen, worden het onderzoek en de producten die voor verschillende diersoorten beschikbaar zijn, genoemd. Per preparaat wordt een overzicht gegeven van de samenstelling, werking, onderzoeken, literatuur en aanwijzingen voor gebruik. Er kan gezocht worden op diersoort, kruid, orgaansysteem en preparaat.

Wet- en regelgeving

In de verschillende stalboekjes staat een korte algemene toelichting over wet- en regelgeving van het gebruik van kruiden in de veehouderij. Mocht je meer hierover willen weten, dan kun je het rapport over wet- en regelgeving binnen het project Fyto-V raadplegen, welke verschenen is in 2020.
> Het rapport Kruiden in de veehouderij: toepassing als voedermiddel en additief lees je hier

Boeken

Heilpflanzenkunde fur die Veterinarpraxis – Jurgen Reichling
Veterinary Herbal Medicine – Susan Wynn
Zelfmedicatie en fytotherapie bij varkens – Jos Langhout & Monique Bestman
Medicinale aspecten van voederbomen voor melkvee – Tedje van Asseldonk

Handige websites

Fyto-V: Website van een project over mogelijkheden voor natuurlijke middelen voor dieren dat in 2007 en 2008 heeft gedraaid. Bevat nog steeds veel informatie, onder andere over wet- en regelgeving, maar er is ook een module voor het HBO onderwijs te vinden.

Ethnobotany: Website van het IEZ; Instituut voor Ethnobotany en Zoofarmacognosy, bevat veel informatie en links naar rapporten.

Plantaardigheden: Een vrij algemene website met brede achtergrond informatie.

Snoeivee: Boomwal als apotheek voor vee.

Meer informatie

Dr. M.j. (maria) Groot

Maria Groot

Onderzoeker / Wageningen Food Safety & Research